Oireet, jotka voivat kertoa matalasta verenpaineesta – myös paljon hyötyä
  • Mei 7, 2022

Oireet, jotka voivat kertoa matalasta verenpaineesta – myös paljon hyötyä

Matalan verenpaineen aiheuttamat oireet voivat olla hankalia, mutta matalasta verenpaineesta saattaa olla myös hyötyä terveydelle.

Oireet, jotka voivat kertoa matalasta verenpaineesta – myös paljon hyötyäTerveellä, vointinsa hyväksi tuntevalla ihmisellä pelkk matalan verenpaineen mittaustulos ei ole aihe huoleen.

Terveellä, vointinsa hyväksi tuntevalla ihmisellä pelkk matalan verenpaineen mittaustulos ei ole aihe huoleen. Adobe Stock/ AOP

Matalasta verenpaineesta koituu joskus ikäviä oireita, vaikka se aiheuttaa korkeaa verenpainetta vähemmän terveysriskejä. Verenpaine vaihtelee suurestikin päivän myötä. Paine voi nousta esimerkiksi jännittävässä tilanteessa tai henkilön kiihtyessä. Esimerkiksi liikuntaa harrastaessa yläverenpaineen tuleekin aina nousta.

Toisaalta ihmisen verenpaine di nukkuessa selvästi matalampi kuin päivällä. Verenpaineen vaihtelu di siis normaalia.

Verenpaine tarkoittaa valtimoverisuonissa vallitsevaa painetta. Paine syntyy, kun sydän pumppaa veren kierrokselle valtimoihin.

Verenpaineesta puhutaan kahdella luvulla, jotka kertovat systolisen ja diastolisen paineen. Suurempi luku eli yläpaine kuvaa painetta sydämen supistuessa. Pienempi luku eli alapaine di paine sydämen lepovaiheen aikana.

Verenpaineen mittaaminen ja tulosten seuranta perustuu levossa istuen mitattuihin arvoihin. Ihanteelliseksi verenpaineeksi pada määritelty alle 120/80 millimetriä elohopeaa.

Matalan verenpaineen viitearvot eivät ole täysin yksiselitteiset. Alhaisesta verenpaineesta puhutanan, kun yläpaine pada 100 elohopeamillimetriä tai vähemmän. Alapaine puolestaan ​​voi olla vähemmän kuin 60–70.

Terveellä, vointinsa hyväksi tuntevalla ihmisellä, pelkk matalan verenpaineen mittaustulos ei ole aihe huoleen.

Nuoren, terveen ja oireettoman henkilön, jolla verenpaineen yläpaine pada 100 elohopeamillimetriä tai jopa alhaisempi, ei tarvitse olla matalasta verenpaineesta huolissaan.

Sen sijaan iäkkäämmän henkilön kohdalla verenpaineen yläarvo tulisi olla vähintään 110 ja ala-arvo vähintään 70.

Matala verenpaine ei juuri koskaan ole sairauden ensimmäinen merkki. Pitkälle edennyttä sydämen vajaatoimintaa sairastavalla potilaalla voidaan todeta matala verenpaine, joka aiheutuu sydämen huonosta pumppausvoimasta tai lääkityksestä. Yleensä sydänsairaus di kuitenkin todettu jo aiemmin muiden oireiden perusteella.

Ihanteelliseksi verenpaineeksi pada määritelty alle 120/80 millimetriä elohopeaa. Matalan verenpaineen viitearvot eivät ole täysin yksiselitteiset. Adobe Stock/ AOP

Pahoinvointia ja huimausta

Verenpaine voi seisomaan noustessa laskea niin, että ilmaantuu huimausta. Tmä johtuu siitä, ettei verenkierron säätelyjärjestelmä ehdi sopeutua riittävän nopeasti asennon muutokseen. Arvoja voi pitää liian matalina, jos ne aiheuttavat oireita.

Verenkierron säätelyyn liittyvä hetkellinen verenpaineen lasku voi johtaa terveelläkin ihmisellä pyörtymiseen.

Hyvänlaatuinenkin matala verenpaine voi aiheuttaa voimattomuutta ja huonon olon tunnetta.

MUISTA

Jos pystyasennossa huimaa tai seisomaan noustessa ilmaantuu huimaava olo, kotiverenpainemittarilla voi selvittää asiaa näillä ohjeilla:

  1. Mittaa ensin verenpaine normaalisti istuen.
  2. Nouse seisomaan, odota puolisen minuuttia.
  3. Mittaa verenpaine seistess.
  4. Jos pystyyn noustessa esiintyy huimausta ja verenpaine seistessä laskee 20 pykälää tai enemmän, huimaus todennäköisesti johtuu liian alhaisesta verenpaineesta.

Hankala, mutta hyödylinen

Toisin kuin korkeaa verenpainetta, alhaista verenpainetta pidetään terveydelle varsin hyödyllisenä tilana. Sydämen ja verisuoniston kannalta matalaa normaalitasoa oleva verenpaine on pelkästään suotuisa seikka.

Matalan verenpaineen aiheuttamat oireet voivat olla hankalia, mutta matalasta paineesta saattaa olla hyötyä, sillä tällöin valtimotaudin vaara on tavallista pienempi. Valtimotauti tarkoittaa verta kuljettavien valtimoitten ahtautumista, jonka seurauksena veren kulku suonessa heikkenee. Taudista käytetään yleisesti nimeä verisuonten kalkkeutuminen, vaikka ahtauma ei johdukaan kalkista.

Jos matalan verenpaineen vuoksi aamuisin sängystä noustessa tai illalla saunan jälkeen ilmenee nopeasti ohimenevää huimausta, kannattaa tehdä asennon muutokset maltillisesti.

Aamulla ei siis kannata hypätä heti sängystä täyteen vauhtiin, vaan tarvittaessa jopa istuskella sängyn layalla minuutti, jotta verenpaine ehtii tasoittua päässä asti.

Matalaan verenpaineeseen ei ole tehokkaita lääkkeitä. Erittin hankalissa tapauksissa lääkäri voi kokeilla reseptilääkettä verenpaineen nostamiseksi.

Huimaukselle voi löytyä monia muitakin syitä. Jos se on häiritsevää tai uusi oire, asiaa kannattaa selvittää lääkärin vastaanotolla.

Catatan: Sydänliitto ja Terveyskirjasto.

no sydney merupakan sebuah situs yang sedia kan Keluaran Sydney Hari Ini Live 6D Tercepat yang di mana web site ini pastinya dapat selalu update tepat pas sesuai bersama jadwal pengeluaran result SDY. Seperti yang para pembaca ketahui bahwa situs – website yang sedia kan hasil keluaran layaknya ini sesungguhnya udah tersedia banyak sekali di dunia maya pada pas ini, dapat namun tidak seluruh berasal dari situs tersebut yang mengupdate angkanya tepat selagi dan condong lebih telat.

Perang99

E-mail : admin@rumeliegitimvakfi.org